LAATSTE NIEUWS

Zomervakantie 2017

Op de eerste dag van de vakantie waren wij op het Family Open Air. De leukste manier voor gezinnen om de vakantie te beginnen: Op onze nieuwspagina vind je een foto-impressie.

Tijdens de zomervakantie zijn wij iedere woensdag open van 14.00 tot 16.00 uur. Doe je ook mee met het 4 op een rij – leenspel uit de Vakantiepas? Lees hier meer.

Dus kom leuk speelgoed lenen voor de vakantie. Ga je op weg? Hieronder vind je tips voor onderweg.

Spelletjes voor op de achterbank

‘Zijn wij er al?’ Om de reis gezellig te houden hoef je niet altijd de tablet of DVD-speler uit de kast te trekken om de kinderen te vermaken. Met deze zeven leuke tips zullen de kinderen zich niet meer snel vervelen! Zorg voor voldoende papier, potloden en pennen en het liefst een schoottafeltje (of neem een dienblad van huis mee). Goede reis!

Tip 1: Geen ja, geen nee of euh

Dit spel zal bij velen bekend zijn. Je hebt niet per se het fysieke spel erbij nodig. Je begint een gesprek, meestal stelt er iemand als eerste een vraag en de ander mag nooit ja, nee of euh zeggen. Het makkelijkste gaat dit natuurlijk door gelijk een tegenvraag te stellen maar ieder heeft zo zijn eigen tactiek.

Tip 2: Wie of wat ben ik?! 

Dit spel is eigenlijk een beetje gebaseerd op het bekende spel ‘Wie ben ik?’. Eén persoon schrijft een persoon of voorwerp op en de anderen moeten door middel van vragen te stellen, raden wie of wat die persoon is. Diegene mag alleen met ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden.  De Speelotheek heeft diverse fysieke varianten in de uitleen

Tip 3: Kleuren auto’s herkennen en tellen

 

Voor kleinere kinderen is kleuren auto’s tellen een leuke bezigheid. Zo zijn ze met kleuren én met tellen bezig. Voor oudere kinderen is het spelletje automerken herkennen leuk. Zo leren ze de vorm van een auto herkennen en zijn ze bezig met het lezen van het merk of het herkennen van een automerklogo.

Tip 4: Kentekens herkennen, spotten of woorden maken

In de zomer zal dit als je in Nederland op vakantie gaat waarschijnlijk een leuker spelletje zijn, aangezien er dan meer buitenlandse toeristen rondrijden. Maar je kunt het ook in een ander land doen! Leer je kind buitenlandse nummerborden herkennen en maak er een spelletje van om zoveel mogelijk kentekens te tellen.

Download hier een lijst waarop je onderweg de kentekens uit diverse landen kunt afvinken. Kentekens-spotten

Als variant kun je ook nog proberen met elk kenteken dat je op de weg tegen komt een woord te maken. Dat kan verschillende grappige en gekke woorden opleveren.

Tip 5: Dierenslang

   

De eerste speler noemt een dier bijvoorbeeld “eekhoorn”. De volgende speler moet dan een dier noemen met de laatste letter van “eekhoorn” bijvoorbeeld “nijlpaard”. De volgende speler moet een dier noemen met de letter “d” en ga zo door.

Dit kan natuurlijk met verschillende onderwerpen gedaan worden, bijvoorbeeld met eten of namen.

Tip 6: Auto Bingo

Versla de tegenstander door als eerste alle symbolen op een kaart of een rij weg te kruisen. Je mag een symbool wegkruisen wanneer je dit op een bord of in het echt kan zien. Diegene die als eerste een kaart of een rij heeft weggekruist roept Bingo. Bij elke rij kun je iemand belonen met een snoepje. Bij vals bingo moet je bijvoorbeeld een liedje zingen.

De spelregels en bingo-kaarten kun je hier downloaden: Auto Bingo

Tip 7: Ik ga op reis en neem mee

Natuurlijk mag ook deze klassieker onder de reisspelletjes niet ontbreken. Hoe ver kun je komen en hoeveel items uit je koffer kunnen je medereizigers zich herinneren.

                                                                              

                                                             

                                                     

 

Nieuw speelgoed

Regelmatig wordt er nieuw speelgoed in de uitleen gebracht.  Je kunt een lijst met de items vinden op onze website onder Nieuw in de Uitleen.

Natuurlijk kun je ook onze vrijwilligers vragen naar al dat leuke nieuwe materiaal.

   nieuwsgierig geworden?

lees meer in de Nieuw in de uitleen 

 

 

 

Facebook-pagina Speelotheek

Vind ons leuk op Facebook

Volg ons op Twitter