TEAM VRIJWILLIGERS

Even voorstellen

In de week van de vrijwilliger stellen we graag weer één van onze vrijwilligers aan u voor.

Dit keer in de schijnwerpers: Erik Hennevanger. Door ons zeer gewaardeerd voor zijn gevoel voor cijfertjes en techniek. Een fantastische man die van vrijwilligerswerk bijna een fulltime baan maakt. Lees hier zijn antwoorden op een aantal vragen die ik (red.) aan hem stelde.

Wie is Erik Hennevanger?

Ik ben in 1947 geboren in Den Haag en heb daar mijn jeugd doorgebracht. In 1970 heb ik Els Schoo ontmoet op een badmintonvereniging en daar is de vonk overgeslagen. In 1971 zijn we getrouwd en in Voorschoten gaan wonen waar we twee kinderen hebben gekregen. Heimwee naar de stad heb ik nooit gehad, sterker nog ik zou nooit meer uit Voorschoten weg willen. Na mijn studie weg- en waterbouwkunde ben ik bij Rijkswaterstaat gaan werken waar ik diverse functies heb bekleed, veelal met betrekking tot het onderhoud en de aanleg van autosnelwegen. Mijn laatste functie was projectleider van de nieuwe aansluiting Nootdorp aan de A12.

 Hoe lang ben je al vrijwilliger bij de Speelotheek?

Eind 2006 vroeg een vrijwilligster van de speelotheek die bij mij in de buurt woonde, of ik geen penningmeester van de speelotheek wilde worden. Zij hadden dringend iemand nodig voor die functie en zij wist dat ik al meer penningmeester was geweest bij diverse verenigingen. Ik vind het wel leuk werk om te doen en ik had nog een beetje vrije tijd over dus ben ik ben ik met ingang van 2007 penningmeester bij de speelotheek geworden.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

Ik doe al vele jaren vrijwilligerswerk. Toen onze kinderen bij scoutinggroep Leif Erikson zaten ben ik daar in 1986 ook penningmeester geworden. Dat ben ik gebleven tot 2002 waarna ik penningmeester werd van de Stichting Scouting Voorschoten. Ook ben ik penningmeester geweest van de dierenbescherming, afdeling Voorschoten. Als penningmeester maak je deel uit van het bestuur en komen er vanzelf allerlei hand en spandiensten bij. Maar als je ziet wat een vereniging of stichting allemaal voor goede dingen doet waar veel mensen en vooral ook kinderen plezier aan beleven dan motiveert je dat enorm in je vrijwilligerswerk. Dit geldt nu ook weer bij de speelotheek.

Wat doe je precies bij de Speelotheek?

Zoals gezegd ben ik penningmeester en houd ik de financiën bij met behulp van een boekhoudprogramma. Daarnaast zit ik ook regelmatig bij de uitleen van speelgoed. Rond de financiën verzorg ik de subsidie-aanvraag bij de gemeente (zeer actueel op dit moment)  en eventuele fondsen. Als bestuurslid ben ik een beetje de voortrekker geweest om over te schakelen van een kaartsysteem naar een geautomatiseerd systeem voor het uitlenen van speelgoed. Daar is een computerprogramma voor aangeschaft en heb ik onze vrijwilligers geleerd hiermee om te gaan. Komen er updates van het programma dan installeer ik deze op onze PC. Dan komt er vanzelf bij dat je de computers, printer, telefoon en internet onderhoud zodat ze blijven werken. Bij een storing word ik gebeld. Kan ik het niet zelf oplossen dan bel ik de betreffende leverancier of een specialist. Ook nieuwe technische ontwikkelingen neem ik voor mijn rekening, Zo hebben we vorig jaar een PIN-apparaat aangeschaft. Daarnaast zijn er allerhande klusjes die in de speelotheek gedaan moeten worden. Een hoogtepunt was de verhuizing naar onze nieuwe ruimte. Met onze vrijwilligers hebben we daarvoor veel werk verzet en het resultaat mag er zijn.

Wat vind je het leukste soort/stuk speelgoed?

Voor onze kleinzoon hebben wij regelmatig speelgoed geleend met als favoriet de Egyptische pyramide van playmobil en als spel was Levensweg met de bankpasjes erg leuk. Persoonlijk vind ik van het buitenspeelgoed de spacescooter een aanrader.

Zou je het anderen aanraden om vrijwilliger te worden en waarom?

Vanwege het enthousiasme van de kinderen zou ik mensen zeker aanraden om vrijwilliger bij de speelotheek te worden. Het is leuk om met mensen om te gaan en het geeft veel voldoening.

Waarom moeten mensen lid worden van de Speelotheek?

De speelotheek heeft een zeer gevarieerd aanbod van allerhande speelgoed voor kinderen van 0 tot 12 jaar.  Als mensen lid zijn kunnen ze het speelgoed met de kinderen uitproberen, na drie weken breng je het terug en neem je weer een ander stuk speelgoed mee. Hoe afwisselend wil je het hebben.

Wat wil je verder nog over jezelf kwijt (je andere vrijwilligerswerk bijvoorbeeld, of een hobby?)

Momenteel ben ik vrijwilliger bij de cirkelbus en ben ik penningmeester van het Senioren Magazine. Ter ontspanning doe ik aan badminton en volleybal en wandel met mijn hond.

 

 

VRIJWILLIGERS

Alle werkzaamheden voor de speelotheek worden gedaan door een team enthousiaste vrijwilligers. Op dit moment bestaat het team uit 18 personen. Deze zorgen gezamenlijk voor het innemen, uitlenen en controleren van het speelgoed. Daarnaast verzorgen zij de administratie, de publiciteit, de inkoop en het onderhoud van het speelgoed. Ook het bestuur bestaat uitvrijwilligers.

Bestuur speelotheek bij TanteLeen met v.l.n.r
Bestuur speelotheek Bij Tante Leen met v.l.n.r
 Ada Ros : voorzitter
 Jitske den Hollander : secretaris
 Erik Hennevanger : penningmeester

Nieuwe vrijwilligers zijn welkom!

Wij kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Wij bieden onze vrijwilligers veel leuke contacten met kinderen en ouders en gezelligheid met collega’s.

De werkzaamheden bestaan uit het innemen, uitlenen en controleren van het speelgoed tijdens de openingstijden. Per keer zijn er meestal 3 vrijwilligers aanwezig in de speelotheek. De tijdsduur per keer is gemiddeld 2 uur. De frequentie en dag worden bepaald in overleg met de vrijwilligerscoördinator. Minimale inzet is één keer in de 14 dagen.

Tijdens het werk in de speelotheek mogen kinderen gewoon meekomen. Bovendien ontvangen vrijwilligers een gratis lidmaatschap.Naast het meedraaien bij de uitleen, zijn er ook andere taken. Deze worden uitgevoerd door een drietal commissies.

Team vrijwilligers
Team vrijwilligers

Speelgoedcommissie

Taken zijn o.a.:

–                    het kopen en “uitleenklaar” maken van nieuw speelgoed;

–                    het bewaken van de kwaliteit en de variatie van het speelgoed;

–                    het aanvullen en repareren van het speelgoed;

PR-commissie

Taken zijn o.a.:

–                    organiseren van activiteiten;

–                    het maken en versturen van de Nieuwsbrief;

–                    het maken en verspreiden van folders, flyers en posters;

–                    het bezoeken van koffieochtenden van peuterspeelzalen.

Werkgroep Vrijwilligers

Taken zijn o.a.:

–                    het werven van vrijwilligers;

–                    het informeren en introduceren van nieuwe vrijwilligers;

–                    het maken van het uitleenrooster.

Wil je als vrijwilliger ons team komen versterken?

Lijkt het je leuk om in de speelotheek te komen werken, dan kun je tijdens de openingstijden langs komen in de speelotheek of even bellen met een van onze vrijwilligers, telefoon 071-5622749. Zij zullen je dan in contact brengen met onze vrijwilligerscoördinator.

Je kunt natuurlijk ook een mailtje sturen naar info@bijtanteleen.nl. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.