TEAM VRIJWILLIGERS

Afscheid Erik Hennevanger als penningmeester

Enige tijd geleden is tijdens een vergadering afscheid genomen van Erik Hennevanger die sinds 2007 onze penningsmeester is geweest. Erik was een fijne collega en had alle zaken altijd prima op orde. Erik is een vrijwilliger in hart en nieren en u zult hem misschien nog wel eens tegenkomen op de cirkelbus of in zijn nieuwe functie bij het Museum.
Erik bedankt voor zo veel jaren vrijwillige inzet bij onze speelotheek.

Even voorstellen

Wij verwelkomen onze nieuwe penningmeester Henri van den Broek.

Hij stelt zich aan u voor:

 Ik ben 36 jaar en woon sinds 5 jaar in Voorschoten. Ik ben getrouwd heb 2 kinderen en 2 katten.
Doordeweeks werk ik in Amsterdam en mijn weekend begint al op vrijdag met een papadag.
Sinds september 2018 ben ik vrijwilliger bij de speelotheek.
Ik kwam zelf heel regelmatig met mijn kinderen bij de speelotheek en las in de krant dat ze een nieuwe penningmeester zochten.
Ik heb een financiële achtergrond en nu ook weer wat meer tijd op vrijdagen, omdat sinds september allebei mijn kinderen naar de basisschool gaan. Het leek me leuk een steentje bij te dragen aan de speelotheek.
Als penningmeester verzorg ik de financiële administratie van de speelotheek. Zo zorg ik ervoor dat de rekeningen op tijd betaald worden, dat de contributie geïnd wordt en dat er een begroting ligt voor het volgende jaar. Daarnaast beheer ik de speelotheek-software.
Met het bestuur hebben we 6 vergaderingen per jaar, waarin we alle belangrijke zaken bespreken.
Ook sta ik in het winterseizoen soms op zondagmiddag in de speelotheek om speelgoed in te nemen en uit te lenen.
Lego vind ik het leukste speelgoed. Het is wat je er zelf van maakt!
Ook vind ik gezelschapsspellen zoals Catan erg leuk. 

Uiteraard zou ik anderen ook aanraden om vrijwilliger te worden. Het vrijwilligerswerk is een kleine moeite (minstens 1 dienst van 2 uur per maand, meer mag natuurlijk altijd), je ontmoet veel mensen uit het dorp en je zorgt dat de 400 kinderen die lid zijn gebruik kunnen maken van de speelotheek. Bijkomend voordeel van vrijwilliger zijn is dat je geen contributie of een uitleenvergoeding hoeft te betalen.

Het is ook aan te raden om lid te worden van de speelotheek. 
Je weet nooit of je kinderen bepaald speelgoed leuk zullen vinden. Mijn kinderen speelden soms de eerste 2 dagen alleen maar met het speelgoed om er na 2 dagen al niet meer naar om te kijken. Het is handig dat je bij de speelgoed eerst voor 3 weken tegen een klein bedrag kunt lenen bij de speelotheek om zo te kijken of je kinderen het echt leuk vinden.
Daarnaast is het ook handig dat je seizoensgebonden speelgoed (zoals een space scooter step voor de zomer) niet in je eigen huis hoeft te bewaren.

Wat ik interessant vind is om te kijken of we de website uit kunnen breiden. Het lijkt me mooi als leden een eigen account kunnen aanmaken waar je kunt zien welk speelgoed (en onderdelen!) je thuis hebt, je speelgoed kan reserveren, je direct contributie kunt afreken e.d. Ik weet niet of we dit kunnen realiseren want de speelotheek-software werkt nu alleen off-line.

Of ik hiernaast nog een hobby heb? Ik ga graag naar het theater, vooral naar cabaret.

Met de komst van Henri hebben we een gat in ons bestuur gelukkig kunnen opvullen. Maar wij zijn nog dringend op zoek naar een nieuwe secretaris, in verband met mogelijk vertrek naar het buitenland van de huidige vrijwilliger.

Iets voor jou?

Werkzaamheden secretaris:

Opstellen en verspreiden uitnodiging en agenda voor de bestuurs- en vrijwilligersvergaderingen, maken verslag van de vergaderingen, verzorgen van de interne communicatie naar vrijwilligers en werkgroepleden. Onderhouden externe contacten naar bijv. weekbladen

Kom eens langs of stuur een mailtje voor meer informatie naar info@bijtanteleen.nl

Lees hieronder verder over ons team vrijwilligers.

VRIJWILLIGERS

Alle werkzaamheden voor de speelotheek worden gedaan door een team enthousiaste vrijwilligers. Op dit moment bestaat het team uit 18 personen. Deze zorgen gezamenlijk voor het innemen, uitlenen en controleren van het speelgoed. Daarnaast verzorgen zij de administratie, de publiciteit, de inkoop en het onderhoud van het speelgoed. Ook het bestuur bestaat uit vrijwilligers.


Nieuwe vrijwilligers zijn welkom!

Wij kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. In de wintermaanden (oktober t/m maart) ook voor de zondagmiddag. Vele handen maken licht werk, en bij meer vrijwilligers ben je minder vaak aan de beurt.
Wij bieden onze vrijwilligers veel leuke contacten met kinderen en ouders en gezelligheid met collega’s.

De werkzaamheden bestaan uit het innemen, uitlenen en controleren van het speelgoed tijdens de openingstijden. Per keer zijn er meestal 3 vrijwilligers aanwezig in de speelotheek. De tijdsduur per keer is gemiddeld 2 uur. De frequentie en dag worden bepaald in overleg met de vrijwilligerscoördinator. Minimale inzet is één keer in de 14 dagen.

Tijdens het werk in de speelotheek mogen kinderen gewoon meekomen. Bovendien ontvangen vrijwilligers een gratis lidmaatschap. Naast het meedraaien bij de uitleen, zijn er ook andere taken. Deze worden uitgevoerd door een drietal commissies.

Team vrijwilligers
Team vrijwilligers

Speelgoedcommissie

Taken zijn o.a.:

–                    het kopen en “uitleenklaar” maken van nieuw speelgoed;

–                    het bewaken van de kwaliteit en de variatie van het speelgoed;

–                    het aanvullen en repareren van het speelgoed;

PR-commissie

Taken zijn o.a.:

–                    organiseren van activiteiten;

–                    het maken en versturen van de Nieuwsbrief;

–                    het maken en verspreiden van folders, flyers en posters;

–                    het bezoeken van koffieochtenden van peuterspeelzalen.

Werkgroep Vrijwilligers

Taken zijn o.a.:

–                    het werven van vrijwilligers;

–                    het informeren en introduceren van nieuwe vrijwilligers;

–                    het maken van het uitleenrooster.

Wil je als vrijwilliger ons team komen versterken?

Lijkt het je leuk om in de speelotheek te komen werken, dan kun je tijdens de openingstijden langs komen in de speelotheek of even bellen met een van onze vrijwilligers, telefoon 06-51405175. Zij zullen je dan in contact brengen met onze vrijwilligerscoördinator.

Je kunt natuurlijk ook een mailtje sturen naar info@bijtanteleen.nl. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.